Z widokiem na zieleń…

Apartament na ostatnim piętrze od samego początku zachwycał pięknym widokiem. Zieleń wręcz wdzierała się do środka. To właśnie ten widok, tak trudny do znalezienia w mieście, przeważył o decyzji zakupu.

Właściciel mieszkania to osoba prowadząca aktywny i intensywny tryb życia. Głównymi założeniami projektu były funkcjonalność, nowoczesność i ponadczasowość. Nie zamierzaliśmy przy tym rezygnować z wygody i domowego ciepła. Dzięki wprowadzeniu kilku zmian we wnętrzu, mogliśmy zrealizować parę ciekawych i nietuzinkowych pomysłów.

Apartament składa się z dwóch sypialni, dużego salonu z otwartą kuchnią i wygodnej łazienki.

Podstawowa kolorystyka to biel, kontrastująca czerń oraz ciepły kolor orzechowego drewna.

Jako akcent kolorystyczny wykorzystany został zielony, nawiązujący do natury za oknem oraz wprowadzający powiew świeżości do wnętrza.

Ponieważ prace nad projektem rozpoczęte zostały w momencie, gdy mieszkanie było w stanie deweloperskim, chcieliśmy uniknąć kompletnego burzenia ścian. Jednak kilka z nich musiało zniknąć. Takim miejscem okazała się strefa wejściowa – przedpokój zupełnie zacieniony, wymagający korzystania ze sztucznego źródła światła również w ciągu dnia. Zdecydowaliśmy się na wyburzenie narożnika ścian w sąsiadującym pokoju i zastąpienie go szklaną ścianką działową w czarnych okuciach stalowych. To ostatnio bardzo poszukiwany motyw we wnętrzach, choć jeszcze nie tak często wykorzystywany.

Konstrukcja stalowa z kątowników została pomalowana proszkowo na wybrany przez nas kolor z wzornika RAL. Do budowy ścianki zastosowano bezpieczne szkło klejone z dwóch tafli. Tak przygotowana szyba przy rozbiciu nie rozpada się na tysiące kawałeczków o tępych krawędziach – pęknięte fragmenty szkła utrzymują się na siatce. Cały element został profesjonalnie wykonany przez pasjonującą się kowalstwem artystycznym kuźnię pod Krakowem.

Dzięki szklanemu narożnikowi przedpokój został dodatkowo doświetlony naturalnym światłem, optycznie powiększyliśmy przestrzeń, a jednocześnie uzyskaliśmy ciekawy element aranżacji zaraz po wejściu do mieszkania.

Ważnym miejscem w apartamencie jest strefa dzienna z otwartą kuchnią – centrum codziennego życia. Zdecydowaliśmy się na wprowadzenie wolnostojącej wyspy kuchennej. Takie rozwiązanie jest praktyczne i modne. Przede wszystkim jednak daje możliwość wspólnego przygotowywania posiłków i podtrzymywania kontaktu z gośćmi.

Ponieważ kuchnia otwarta jest na jadalnię i salon, zależało nam na przenikaniu się poszczególnych stref, tak aby cała przestrzeń była spójna. Zważywszy, że kuchnia, podobnie jak salon, pełni funkcję reprezentacyjną, zadbaliśmy o wysoką jakość materiałów wykończeniowych, takich jak lakier, fornir czy kamienny blat.

Przestronna łazienka jest jednym z pierwszym pomieszczeń, które odwiedzamy, przekraczając próg mieszkania. Wnętrze łazienki utrzymane jest w kontrastujących ze sobą kolorach bieli i czerni. Ciepły charakter nadają mu elementy z orzechowego drewna.

Elegancji i blasku dodają wysokiej klasy armatura łazienkowa oraz mieniąca się włoska mozaika o heksagonalnych kształtach.

Na uwagę zasługuje też wygodna, wolnostojąca wanna, której bryła odbija się w specjalnie zaprojektowanych dużych lustrach, optycznie powiększających przestrzeń. Charakter wnętrza dopełnia oryginalne oświetlenie LED biegnące od podłogi aż po sufit.

Wnętrza apartamentu są spójne i ponadczasowe. Designerskie meble i dodatki dodają mu charakteru. Naturalne stonowane barwy i wysokiej jakości materiały wykończeniowe stanowią świetne tło dla żywych akcentów.

projekt : martacukirska.pl | głodniSTYLU ; zdjęcia : archigrafia.com

About mcukierska

architect , interior designer